homeabout usservicesclientsdownloadsite mapcontact uscontact uscontact ussponsors

Ontdek onze activiteiten voor 2019 via "Kalender"                                                                                                                        Wenst u lid te worden van onze vereniging? Klik gerust door op "Word lid" en ontdek de voordelen                                                                                                                    
 

De geschiedenis van het Willemsfonds in Zwevegem:

2018: Nieuwe stijl

Reeds voor de 35ste keer werd op 9 januari de "figuur van het jaar" verkozen door het bestuur van het Willemsfonds Zwevegem samen met enkele afgevaardigden van de Zwevegemse perskring.
Marc Desmet kwam als Figuur van het jaar 2017 uit de bus. Met zijn film Opa; waarin ook tal van Zwevegemse acteurs en figuranten in te zien zijn, wist hij een mooie uitstraling te geven aan onze gemeente.
Ruth Vandenborre werd eervolle tweede met haar pelgrimstocht van Zwevegem naar Compostella, waarbij ze ook geld inzamelde voor goede doelen en derde plaats ging naar Moen feest, voor de organisatie van een fantastisch muziekevenement met onderandere K3 en Nathalia.

Het is stilaan de gewoonte geworden binnen onze afdeling om begin maart naar het Toneel te trekken. Dit jaar stond op 10 maart de voorstelling "Slachtinge" met Maaike Cafmeyer, Lien De Graeve, Mathias Sercu en Tom Ternest op het programma.
De voorstelling had heel veel succes, en lokte met een bezoekersaantal van 300 personen een volledig uitverkochte theatherzaal.

Op 15 maart vond de huldiging van de verschillende laureaten van "figuur van het jaar" plaats. Onder het goedkeurend oog van heel wat aanweziging mocht Marc Desmet de keramieken uil in ontvangst nemen; die naar jaarlijkse gewoonte werd gemaakt door kunstenares Claudine Buysscaert.

Op 19 april hadden wij onze jaarlijks bedrijfsbezoek. Dit jaar waren wij op bezoek bij de Logistieke School van het Materieel in Doornik, waarvan de gemeente Zwevegem 50 jaar geleden het peterschap aanvaarde.
Naast de hartelijke ontvangst kregen wij ook een unieke rondleiding in de kazerne, een heel interessante en boeiende uiteenzetting gevolgd door een prachtige receptie als afscheid.
Een bedrijfsbezoek om nooit te vergeten.

Dit jaar was er opnieuw onze 2-jaarlijkse “Uilendis” op 3 juni. 92 ingeschrevenen konden er genieten van een succesvol lekker Beenhesp en daarna genieten van een heerlijke koffie met cake en een gezellige namiddag onder vrienden.   

Van 28 juni t.e.m. 2 juli was er “Special Art”, een tentoonstelling van kunstenaars met een beperking, spijtig genoeg was de belangstelling maar matig. 

44 Personen namen in augustus deel aan de dagreis. Naar ondertussen jaarlijkse gewoonte starten we de dag met een stevig ontbijt. Daarna ging het richting de Beverse Kaasmakerij, waar we info kregen rond de kaasproductie en enkele proevertjes. 's Middag werden broodjes en een infomoment voorzien in het streekproducten museum van Halle. Tot slot bezochten we ook het ronde museum in Oudenaarde, om de dag te eindigen in taverne de Harlekijn voor voor een heerlijk avondmaal. 

De kermis tentoonstelling van 30 augustus t.e.m. 09 september die in het teken stond van het einde van de herdenking van “100 jaar Groote Oorlog” kreeg de naam “Interbellum”.
De geschiedenis tussen de 2 wereldoorlogen kon rekenen op heel wat bezoekers, waaronder een 11-tal klassen die de tentoonstelling kwamen bezoeken.

De Breughelavond van 19 oktober was traditiegetrouw een succes. 79 Leden genoten van een lekkere maaltijd en konden nadien dansen op de muziek van Lily musicsound.
Tussendoor werd Albert Flipts bedankt voor zijn inzet en werkkracht om van de Interbellum tentoonstelling mede een succes te maken.

Het werkjaar sloten wij traditiegetrouw af met de herfstwandeling in november. De 34 deelnemers starten na de ontvangst met koffie en cake aan een 4,5 km wandeling met de gekende stops, voor een jeneverke, een snoepje en een drankje.
Bij de terugkeer in zaal De Wieke kon iedereen nog genieten van koffie met lekkere klaaskoeken.

 

2017: Willemsfonds Zwevegem  40 JAAR !!

In 2017 vieren wij ons 40 jarig bestaan! Een jubileum jaar!
Daarom willen wij graag onze leden bedanken, en krijgt ieder gezin een prachtig winkelmandje aangeboden.

Traditiegetrouw beginnen we ons werkjaar met de verkiezing van de figuur van het jaar. Voor het jaar 2016 verkozen we samen met de Zwevegemse Perskring Gwendoline Remmerie als laureaat. Gwendoline bracht vorig jaar haar zesde boek 'Inzicht, een verdwaalde zoen' op de markt en zorgde daardoor voor de nodige uitstraling van Zwevegem. Tweede en derde plaats gingen naar accordeonist Tom Weedaege en Showband Calypso.

De voorstelling "Den Grooten Oorlog tussen de Patatten" van Lien en Bart, met als gast Ed Kooyman was een waar succes. Op zaterdag 4 maart vulde de Zwevegemse theaterzaal zich volledig met Willemsfonds en NSB leden om van deze fantastische show te genieten. Prachtige liederen wisselden elkaar af met verhalen van tijdens "den grooten Oorlog" en grappige toespelingen. Opnieuw een geslaagde avond.

Op 22 maart werd de keramieken uil van de hand van onze kunstenares Claudine Buysscaert overhandigd aan de Figuur van het jaar 2016. Schrijfster Gwendoline Remmerie werd ingeleid door gastspreker Mark Eyskens.
Ook de laureaten Tom Weedaege en Showband Calypso werden beloond met een prachtige oorkonde.

Ook dit jaar organiseerde het Willemsfonds een bedrijfsbezoek in eigen streek. Op 8 april bezochten we de Hoeveslagerij Willem in Sint-Denijs.
Om de namiddag goed te starten, werden we verwelkomt in het Balladehof met een heerlijk stukje warme appeltaart met ijs, om van daaruit richting Sint-Denijs te trekken naar de Hoeveslagerij. We brachten een bezoek aan de koestal en de slagerij om achteraf in het zonnetje te genieten van een drankje en te proeven van een lekker stukje vlees.

In aanwezigheid van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz en een 90-tal aanwezigen werd op zaterdag 13 mei de derde Zwevegemse jeugddichter Océane Demasure gehuldigd. Tweede laureaat werd Lise Derycke en derde werd Lara De Weirdt.
Naar aanleiding van deze huldiging brachten wij met onze Willemsfondsafdeling ook een eerste dichtbundel uit met werken van de eerste 2 jeugddichters Marthe Segers en Justine Ameye.

Naar jaarlijkse gewoonte zorgde onze Willemsfondsafdeling opnieuw voor het culturele deel van het ommegang weekend van 30 juni tot en met 2 juli met een prachtige tentoonstelling in de foyer van het theatercentrum.
De tentoonstelling getiteld "Graven naar verwondering" liet ons genieten van de werken van twee kunstenaressen. De schilderwerken naar de hand van Lieve Deryckere en de keramieken beelden van Katrien Lemon werden door een 195 tal bezoekers warm onthaald.

Op zaterdag 26 augustus stond onze dagreis op het programma. 50 deelnemers verzamelden rond de ontbijttafel in de Harlekijn in Knokke Zwevegem om van daaruit te vertrekken richting de likeurbrouwerij Verhofstede. Na enkele likeur proevertjes en anekdotes  reed de bus richting Sint-Niklaas om een broodjesmaaltijd te nuttigen. Na de middag brachten we een bezoek aan de Azaleakwekerij waar we uitleg kregen over het in bloei trekken van de plant, om vervolgens; na een korte tussenstop in café "de bonte koe", door te rijden naar het Cartoonmuseum in Kruishoutem. Ten slotte keerden we terug naar de Harlekijn voor het avondmaal. Het was een mooie, zonnige dag en een geslaagde busreis. 

Van 7 tot 10 september kan men de tentoonstelling "In beeld gebracht" bezoeken. Tijdens het Kermisweekende kon men voor het eerst de schilderijen van Koenraad Ghekiere en de kermieken beelden van Lieve Verschelde bezichtigen. Met een 283 bezoekers, kunnen we spreken van een groot succes.

Op 29 september werd ons 40 jaar bestaan gevierd en werd onze Burgemeester Marc Doutreluingne gehuldig voor zijn 35 jaar als lid van onze vereniging.
Het werd een groot "feest met de burgemeester" met zo een 400 aanwezigen. De opbrengst van deze avond werd geschonken aan 2 Zwevegemse goede doelen. Niemand minder dan Wannes Cappelle lootte Huize Ten Dries; een begeleidingstehuis voor jongeren en kinderen, en het Usherteam; die wetenschappelijk onderzoek steunt naar het syndroom van Usher, uit.

Ook dit jaar was het Breughel festijn een schot in de roos. op 13 oktober genoten bijna negentig aanwezigen van de lekker pensen, patés, kaas en kippeboutjes met brood of krielpatatjes om de avond af te sluiten met een optreden van Wim Dekoker.

Begin november was er opnieuw onze herfstwandeling. We mochten wederom een 40-tal wandelaars verwelkomen in zaal "de Wieke" boven de bibliotheek op 4 november. Eerst even genieten van een kopje koffie met lekkere cake (gebakken door ons bestuurslid Carine), om daarna een 6km te stappen in het prachtige Sint-Denijs. Op de tocht werd af en toe een stopplaats ingelast, waar we verwend werden met een drankje of een hapje. Deze gezellige namiddag werd naar gewoonte afgerond met koffie en klaaskoeken.

We sluiten het jaar af met de overhandiging van de opbrengst van "Feest met de burgemeester" aan de twee geselecteerde goede doelen.
Op 19 december werden twee cheques van 2250 euro plechtig overhandigd aan begeleidingstehuis Huize ten Dries en aan Usherteam.

 

2016: Ons Verhaal

Voor de 33ste maal werd op 12 januari de "figuur van het jaar" verkozen door het bestuur van het Willemsfonds Zwevegem en de plaatselijke pers.
Als Figuur van 2015 werd het internationaal maritiem georiënteerd bedrijf GEOxyz gekozen. Een eervolle tweede en derde plaats ging naar respectievelijk Jacques Delrue; voorzitter van de "Moense Gordel" en Joël De Rore; kunstenaar.

Op 18 februari verleende het Willemsfonds zijn medewerking aan de controversele boekvoorstelling "Gelukkig in de Sovjet-Unie". De schrijfster Irina Malenko vertelde over haar jeugdjaren in de Sovjet-Unie en hoe haar kijk anders is dan deze van westerse visies. Achteraf konden de 75-tal aanwezigen vragen stellen.

Toneelvoorstelling "Grote Liefde" met Marleen Merckx (gekend van 'Thuis') en Bert Cosemans ('Lili & Marleen' en 'Flikken') ging door op 5 maart. Tijdens deze pittige komedie kregen de 180 toeschouwers heel wat herkenbare dingen uit het huwelijksleven te zien.
Achteraf kon nog een babbeltje geslaan worden, of een foto met de acteurs genomen worden.

Zoals eerder te lezen werd als "figuur van het jaar" het bedrijf GEOxyz verkozen. De uitreiking van deze prijs vond plaats op 10 maart.
Voor het eerst sinds de verkiezing werd een bedrijf laureaat. GEOxyz mocht dan ook de keramieken uil van kunstenares Claudine Buysscaert in ontvangst nemen. Burgemeester Marc Doutreluingne gaf aan dat het Willemsfonds en de perskring een goede mix gekozen hadden, want na het prijzen van de industriele capaciteiten van Zwevegem kwamen ook sport en cultuur aan bod.
De oorkondes voor de tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Jacques Delrue; voorzitter van de wandel- en fietsorganisatie "Moense Gordel" en kunstenaar Joël De Rore.

Onze gemeente kende heel wat edelen en kasteelheren, om dit stukje cultuur onder de aandacht te brengen werkten we ook mee aan de voordracht:
"Het verloren kasteel van Sweveghem" door Zwevegemnaar en dokter in de geschiedenis Jan Vandenburie, waarbij we 125 personen mochten verwelkomen.

Op 19 april ging het Willemsfonds op bedrijfsbezoek bij Samsonite. Het was een aangenaam bezoek met veel leerrijk informatie op een duidelijke manier gebracht. Na de rondleiding in het bedrijf was er ook de mogelijkheid om enkele spulletjes aankopen te kopen aan een gustige prijs in de bedrijfsshop. Tot slot werd nog een glaasje gedronken op het welslagen van de activiteit.

Naar twee-jaarlijkse konden we begin juni weer aanschuiven aan onze gekende Uilendis. De warme beenhesp met groentjes en gratin aardappelen smaakten onze 90-tig tal gasten en ook de heerlijke cake bij het kopje koffie liet iedereen zich wel smaken.

Van 1 t.e.m. 3 juli, tijdens Zwevegem Ommegang, was er opnieuw onze tentoonstelling met werken van eigen leden. De schilderijen van Lut Verbrugge en de keramieken werken van Guido en Jessica Van Heeke kregen veel positieve commentaren van de bijna 170 bezoekers die deze prachtige tentoonstelling kwamen bezichtigen.

Op zaterdag 27 augustus stond de dagreis op het programma. Alle deelnemers werden in de foyer ontvangen met een heerlijk ontbijtbuffet. daarna ging het met de bus richting Poperinge voor een degustatietoer in het hopmuseum. Na deze interessante rondleiding volgde het middagmaal in restaurant de Leene te Poperinge. Na de koffie met gebak bracht de bus ons tot bij het oldtimermuseum in Lo-Reininge om daarna van daaruit richting kust te rijden. In Nieuwpoort werden we verwacht in "Bommenvrij" een oude bunker in de stad. Op die plaats organiseert "Coming World Remember Me" een workshop om een beeldje te maken ter nagedachtenis  van alle gesneuvelden uit de wereldoorlog. Deze beeldjes zullen in 2018 tentoongesteld worden aan de palingbeek te Ieper. Ten slotte was er nog het avondmaal in restaurant Sandenshove aan de zeedijk. Wie nog zin had kon daarna nog even genieten van de plaatselijke Sint-Bernadusfeesten of gewoon genieten van een zonnig terrasje. Moe maar voldaan keerden we daarna terug richting Zwevegem.

Tijdens Zwevegem kermis; van 8 tot 11 september, genoten ongeveel 240 personen van onze tentoonstelling " Via beeldtaal ons verhaal" met prachtige schilderijen van Olivier Bulteel en unieke werken van Ann Vantieghem. Opnieuw een geslaagde activiteit.

Onze tweede Breughelavond op 7 oktober was een fantastische avond. Alle aanweziging konden genieten van een heerlijk buffet om daarna uit volle borst mee te zingen met enkele klassiekers in ons 'Café Chatant'. Dit zorgde voor enorm veel sfeer, het duurde dan ook niet lang voor de eerste polonaise werd ingezet.

Ondertussen reeds voor de zesde keer maakten we op 12 november een gezellige herfstwandeling. Na de innerlijke mens te hebben gesterkt met een lekker kopje koffie en een stukje cake, trokken we met enkele wagens richting Deerlijk waar we een parkoer van ongeveer 5 km aflegden. Zoals gewoonlijk verzamelden de bijna 60 wandelaars opnieuw in zaal de Wieke om te genieten van koffie en heerlijke klaaskoeken.

 

2015: een gewaagd jaar

Zoals elk jaar werd begin januari de figuur van het jaar 2014 gekozen door de Zwevegemse perskring en het Willemsfonds Zwevegem. Op 13 januari haalde nationale zegekoning belofte-wielrenner Jens Vandenbogaerde het voor Christian Debrabandere voor de organisatie "MR voor MS" en "Samen sterk tegen kanker" met hun organisaties ten voordele van het kinderkankerfonds.

Vorig jaar werden we op elke activiteit vergezeld van onze spaaruil. Op 29 januari werd zijn inhoud geledigd in bijzijn van de Zwevegemse pers en geschonken aan de organisatoren van "Samen sterk tegen kanker". Na de telling mochten we een cheque overhandingen voor niet minder dan 530 euro.

Op vrijdag 13 maart organiseerde het Willemsfonds Zwevegem een wijnproefavond voor een 40-tal wijnliefhebbers.Wijnhuis "Lippens" presenteerde ons een lekkere Cava en roze wijn en verschillende witte en rode wijnen zowel uit Frankrijk als uit Italië.

Na de verkiezing op 13 januari werd de keramische uil (de trofee) voor figuur van het jaar 2014 uitgereikt op 19 maart. Onder het goedkeurend ook van een 80-tal sympathisanten mocht Jens Vandenbogaerde zijn uil in ontvangst nemen uit de handen van kunstenares Claudine Buysschaert als nationale zegekoning bij de beloften wielrennen. Ook Christian Debrabandere en "Samen Sterk tegen Kanker" (respectievelijk tweede en derde plaats) mochten een oorkonde in ontvangst nemen.

Dit jaar werd voor de tweede maal de poëziewedstrijd voor jongeren van twaalf tot vijftien jaar "jeugddichter van Zwevegem" georganiseerd. Het thema van deze editie was "Dromen". Op 9 mei stelden de top 10 dichters hun talenten tentoon aan onze jury en op 30 mei volgde de proclamatie voor een publiek van ongeveer 65 personen. Justine Ameye werd gekozen tot tweede Jeugddichter van Zwevegem en nam de hoofdprijs van 250 euro en een mok met haar gedicht op mee naar huis. Gwennaelle Coutant en Bo-Eva Delgat vervoegden het podium

Op 6 juni was er het traditionele petanquetoernooi tegen KWB Knokke. Het was reeds de tiende editie. Met vereende krachten zorgden onze Willemsfondsploegen voor een zesde overwinning en brachten de tussenstand op 6-4. Na de sportieve prestaties werd afgesloten met een verfrissend aperitief en een heerlijke barbecue.

Van 3 t.e.m. 6 juli hadden wij tijdens Zwevegem Ommegang opnieuw een tentoonstelling, getiteld "Gewaagd". Een gewaagde tentoonstelling omdat ditmaal geen werken van eigen leden, maar wel van alle bestuursleden; al dan niet bijgestaan door een ervaren kunstenaar, werden tentoon gesteld. Zo een 200 tal bezoekers kwamen deze prachtige tentoonstelling bezichtigen.

Op 22 augustus hadden we onze jaarlijkse daguitstap. We beginnen de dag met een gezond ontbijtbuffet in zaal "De Uilenspiegel" in Zwevegem. Daarna ging het met de bus naar brouwerij Maenhout. Na de rondleiding en het proeven van twee biertjes (Blinde mol en Koeketien) vervolgende we onze rit naar restaurant Sint-Jan in Diskmuide voor een lekkere boterham. Na het middagmaal bracht de bus ons naar Nieuwpoort om de terugreis naar Diskmuide te ondernemen met de Yserstar. Na het genieten op de boot ging de reis richting chocolaterie Ledoux om de reis af te sluiten met een avondmaal in het Jagershof in Woumen.

Ook dit jaar was het Willemsfonds opnieuw aanwezig tijdens het Zwevegemse kermisweekend van 10 tot 14 september met haar tentoonstelling "In Confrontatie". Waarbij de beeldende kunst van Sonja Bulteel "in confrontatie" ging met de dicht- & schilderwerken van Gilbert Vangampelaere.

Een weekje later; van 18 tot 21 september, mochten enkele kunstenaars van Willemsfonds Zwevegem hun werken tentoonstellen in onze partnerstad Lorsch, waar we mochten rekenen op heel wat belangstelling.

Voor het eerst werd de gekende kaas en wijn avond vervangen door een breughel festijn. Een tachtigtal aanwezigen genoten van de heerlijke pensen en patés met brood of krielpatatjes. Na de heerlijke maaltijd was het de beurt aan zanger "Frederik" en hij bracht onmiddellijk sfeer in de zaal. Kortom opnieuw een gezellige avond.

Naar jaarlijkse gewoonte trekken we begin november onze wandelschoenen aan voor een gezellige herfstwandeling. Op 7 november verzamelden de Willemsfondswandelaars in de Wieke. Na een kopje koffie en een stukje cake, vertrokken we richting OC De Brug vanwaar de tocht startte. Op het parkoer van ongeveer 5km, werden enkele stops ingelast waar een drankje of hapje was voorzien. Na de tocht werd opnieuw verzameld in de Wieke om de dag af te sluiten met koffie en heerlijke klaaskoeken.

 

2014: het mooiste plekje

Op 14 januari werd in samenwerking met de Zwevegemse perskring en onze Willemsfondsafdeling de figuur van het jaar 2013 gekozen. Na een 3tal stemronden kwam Wielerclub Otegem Boven als laureaat uit de bus voor hun organisatie van een Internationale Cyclo-cross voor elite heren en elite dames.
Op de tweede plaats eindigde Dominique Van Den Putte en op de derde plaats kwam "Samen sterk tegen Kanker" terecht met hun talrijke acties ten voordele van het kinderkankerfonds.

Op donderdag 13 maart vond de officiele inhuldiging van de figuur van het jaar 2013 plaats. In aanwezigheid van een honderdtal sympathisanten mochten de laureaten een oorkonde ontvangen en kreeg Wielerclub Otegem Boven ook nog een keramieken uil mee naar huis.

Voor de eerste maal werd op zaterdag 22 maart het cultuurcafé in Zwevegem geörganiseerd. Bezoekers konden kunstwerken van tien kunstenaars bewonderen en de kunstenaars ook aan het werk zien. Diegene die zelf de creativiteit voelden opkomen waren er schaaltjes om met acryl te beschilderen of te laten glazuren in de raku oven. De bezoekers konden ook genieten van een hapje of een drankje in de bar, waar naast de kinderkleurhoek tevens gezelschapsspelen en kaartspelen voorzien waren voor jong en oud. Als afsluiter was er het optreden van zangeres Françoise en de Zwevegemse ambiance zanger Rudi Winters.

Tijdende onze traditionele uilendis met aansluitende algemene ledenvergadering op 15 juni konden we met een 80-tal personen smullen van de overheerlijke beenham, koude groentjes en gratinaardappelen. Kort na de middag was ook een gratis tombola voorzien met prachtige prijzen.

Naar jaarlijkse gewoonte neemt Willemsfonds Zwevegem het op tegen KWB Knokke in een gezamelijk georganiseerd petanque toernooi. Die dit jaar op 28 juni plaatsvond we voor de negende keer. De wisselbeker dienden we dit jaar mee te geven met de KWB, maar de totaal stand staat met 5-4 nog steeds in het voordeel van het Willemsfonds. Na de spannende competitie werden de buikjes gevuld met een heerlijke barbecue waar een 50-tal aanwezigen van konden genieten.

Van 4 tot en met 6 juli was het Willemsfonds opnieuw aanwezig op de Zwevegemse Ommegang met de tentoonstelling "Met eigen handen" waar onze leden-kunstenaars prachtige werken tentoonstelden. De driedimentionale kunstwerken waren van de hand van Claudine Leroux, die voor de eerste maal tentoonstelde, terwijl de tweedimentionale werken van de hand van Urbain Vandeplancke waren.
 

Onze jaarlijkse daguitstap vond dit jaar plaats op 23 augustus. Er werd gestart met een lekker ontbijt in den Uilenspiegel in Zwevegem-Knokke om daarna de busreis richting Brugge in te zetten. Daar kregen we een rondleiding in het Jan Breydelstadium van Club Brugge. Om onze hongerige maagjes te vullen stond een puntzakje frietjes en daarna een bezoek aan het frietmuseum gepland. Vervolgens wandelden we het blokje om en kwamen we bij het chocolademuseum aan. Het verhaal van cacaoboon tot chocolade werd vertel, met een demo pralines maken. Na een drank op een gezellige terras ging het opnieuw richting bus om in Bossuit de hertekwekerij "De Boeverie" te bezoeken. Na de rondleiding werden we tot slot verwend met een overheerlijke hoevepicknick.

Op 31 augustus werd het winnende plekje in de verkiezing " 't mooiste plekje van Zwevegem" bekendgemaakt. Na de oproep aan de bevolking om hun mooiste plekje in te sturen, werden er 5 plekjes geselecteerd door de jury. Daarna volgde een tweede oproep om te stemmen.
Het Sint-Pietersbrugje en de oude Schelde arm kaapten de titel van " 't mooiste plekje van Zwevegem" weg, voor de Fatimakapel, de visvijver van Knokke, de Kapel Milandreef en de Transfo.Op 7 september 2014 overleed Rogier Prevost. Rogier was stichtend lid en jarenlang actief als bestuurslid bij het Willemsfonds Zwevegem.

De tentoonstelling "100 jaar oorlog, Toen leven overleven was" kon tijdens het Zwevegemse kermisweekend op heel wat bezoekers rekenen. De tentoonstelling was te bezichtigen van 10 tot 16 september. De bannertentoonstelling omtrent de eerste wereldoorlog en de tentoonstelling van unieke stukken uit prive collectie werden gesmaakt door alle 1250 bezoekers, zowel groot als klein.

Dit jaar werd de kaas en wijn avond opnieuw georganiseerd. Een tachtigtal aanwezigen genoten van de heerlijke kaasschotel met brood en fruit, terwijl we konden genieten van de prachtige demonstratie flamengodansen.
Na de maaltijd werden de gasten op de dansvloer gevraagd om het slotnummer samen met de danseressen uit te voeren. Het was weer een gezellige avond.

Op zaterdag 8 november ging opnieuw onze jaarlijkse herfstwandeling door. Alle wandelaars kwamen samen in de Wieke, boven de bibliotheek, om eerst te genieten van een heerlijke koffie met een stukje cake. Daarna trok het gezelschap richting Heestert voor een tocht van ongeveer 5km. Onderweg werden enkele stops voorzien voor een drankje en een hapje. Zoals gewoonlijk eindigd de dag met heerlijke klaaskoeken in de wieke.

2013 eerste Zwevegemse jeugddichter:

Op 8 januari werd de figuur van het jaar 2012 gekozen door een jury bestaande uit afgevaardigden van de perskring Zwevegem en het Willemsfonds Zwevegem. Op 22 februari mocht Mathias Stichelbaut dan de uil in ontvangst nemen voor zijn uitmuntende prestatie op de "Vlaamse Fysica Olympiade" en de "Wereld Fysica Olympiade" in Tallin, Estland. Dit onder het goedkeurende oog van een 120-tal aanwezigen.
Op de tweede plaats eindigde "Samen Sterk tegen Kanker" uit St-Denijs, de derde plaats werd veroverd door de jonge pianiste Camille Dupont.

Op vrijdag 22 maart ontvingen we Lieven Debrauwer met zijn theatershow “Eindelijk Zwanger”. Een 120-tal bezoekers genoten van de voorstelling met foto's en filmbeelden en de Nederlandse cabaretliedjes van onder andere Wim Sonneveld, Henk Elsink en Annie MG schmidt.

Op zaterdag 25 mei werd het jaarlijkse petanque toernooi georganiseerd in samenwerking met KWB Knokke. Wij konden dit jaar de wisselbeker terug afsnoepen en de voorsprong behouden. De stand is nu 5 - 3 in het voordeel van Willemsfonds Zwevegem. achteraf konden een 50-tal aanwezigen genieten van het varkenshaasje op de barbecue.

De eerste jeugddichter van Zwevegem werd bekendgemaakt op 1 juni.voor een publiek van ongeveer 50 personen, droegen de laureaten hun zelfgeschreven gedicht voor. Marthe Segers won de eerste poëziewedstrijd voor jongeren van twaalf tot vijftien jaar van het Willemsfondsmet het gedicht "Fan van ...". Zij keer de hoofdprijs van 250 euro en een mok met haar gedicht op.

Op 8 juni werd de algemene ledenvergadering gekoppeld aan een bezoek aan "Hof 't Klokhuis" in Sint-Denijs. We werden er verwend met koffie en heerlijke pannenkoeken. Daarna was er een rondleiding in de boomgaard en  kregen we uitleg rond bijen en bijen-producten, geïntegreerde teelt, het maken van fruitsappen en zelfs een beetje geschiedenis van Sint-Denijs.

Tijdens Zwevegem Ommegang van 4 juli tot 7 juli was onze jaarlijkse tentoonstelling opnieuw een succes.  Dit jaar kregen twee van onze leden de kans tentoon te stellen. Marianne Deryckere en Marc Blomme zorgden voor een geslaagd evenement.  Op de vernissage genoten een 120-tal personen van de openingstoespraken van de burgemeester Marc Doutreluingne (Zwevegem), gevolgd door een een hapje en een drankje.

Op 31 augustus was er de jaarlijkse daguitstap. Om de dag goed te beginnen kregen we een lekker ontbijt in de Freezebeeze in Zwevegem. Daarna leidde de burgemeester ons rond in het nieuwe gemeentepunt. Na de rondleiding reed de bus richting naar Gottem naar brouwerij Sint Canarus. Na het proeven van de lekkere biertjes konden we onze beentjes onder tafel schuiven voor een breugelmaaltijd. Na het middagmaal ging het richting Kruishoutem waar we een bezoek brachten aan het schoenenmuseum, waarna een drank op een gezellige terras wel voor verfrissing kon zorgen. Na het terrasbezoek ging de reis richting Kuurne naar de chocolaterie Lucardi. Na dit bezoek was het tijd om het avondmaal te nemen in den Uilenspiegel te Zwevegem-Knokke.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Willemsfonds een tentoonstelling tijdens het Kermisweekend van 5 tot 9 september. Ook dit jaar werd de tentoonstelling een succes en konden de vele bezoekers de werken van kunstenaars Jan D'haene en Sabine Declercq bewonderen.

De Tapasavond met Wereldmuziek van ArtoMundo op 18 oktober was een groot succes. Alle aanweziging konden genieten van een heerlijk bordje tapas en de prachtige muziek. De 3 muzikanten van Arto Mundo brachten hun wereldmuziekprogramma waar verschillende stijlen en instrumenten van diverse continenten aan bod kwamen.Op hun muziek kon niemand blijven stilzitten en het duurde dan ook niet lang voor de eerste danspasje werden gezet en er zelfs een heuse polonaise werd ingezet.

Naar jaarlijkse gewoonte vond begin november onze herfstwandeling plaats. In zaal de Wieke, boven de bibliothee, konden de 50-tal deelnemers eerst genieten van een heerlijke koffie met een stuk lekkere cake om daarna met de wagen richting Otegem te trekken. Van daaruit vertrok de tocht van ongeveer 5 km, met hier en daar een stopplaats. Om af te sluiten trok iedereen terug naar zaal "de Wieke" voor koffie met klaaskoeken.

Met een klein aantal leden werd in december een bezoek gebracht aan de kerstmarkt van Eindhoven. Een kleine kerstmarkt maar het prachtige winkelcentrum van Eindhoven en het lekkere eten onderweg maakten van deze uitstap een pracht reisje.

2012 : Provinciale prijskamp voor schilderkunst tijdens het 35-jarig bestaan ...

Op 10 januari werd Sofie Hooghe verkozen tot figuur van het jaar 2011. Sofie werd dit jaar bij de elite Belgisch kampioene Triathlon (als belofte) en haalde op zilver op het WK. Ze haalde het voor Mercarto voor de organisatie van het minivoetbaltoernooi in Moen en Rishan Kasai, die werd uitgeroepen tot internationale vredesvrouw.

Op 6 maart volgde de huldiging van onze laureaten in de foyer van het theatercentrum. Ruim 90 personen vierden met ons mee en hoorden Stefaan De Paepe vertellen over de prestaties en de weg naar het succes van Sofie Hooghe. De overige laureaten werden voorgesteld door schepen van Cultuur Ann Cosaert.

Op 17 maart was er een bezoek aan het nieuwe crematorium te Kortrijk. We kregen er een boeiende uiteenzetting en een mooie rondleiding.

Op 26 mei hadden we voor de zevende keer het Ricard petanque toernooi i.s.m. KWB Knokke. Dit jaar kon de KWB de kloof een beetje dichten door het toernooi te winnen. Dit brengt de stand op 4-3 in het voordeel van Willemsfonds Zwevegem. Na de spannende competitie volgde een overheerlijke barbecue waar een 60-tal deelnemers van konden genieten.

Op 9 juni hadden we onze algemene ledenvergadering. Met 50 personen brachten we een bezoek aan de gloednieuwe "B&B De Deugdzonde" te St. Denijs. Na de rondleiding en de algemene vergadering was er nog een heerlijke broodmaaltijd voorzien.

Van 29 juni tot 1 juli was er onze jaarlijkse tentoonstelling tijdens Zwevegem Ommegang. Ook dit jaar kregen leden-kunstenaars terug de kans tentoon te stellen. Rogier Prevost (schilderwerken) en Anne-Marie Withouck (keramiek) zorgden voor een geslaagd evenement.  Op de vernissage genoten een 80-tal personen van de openingstoespraken van burgemeesters Carl Vereecke (Kuurne) en Claude Vanwelden (Zwevegem), gevolgd door een een hapje en een drankje.

Op 25 augustus was er de daguitstap. We vertrokken om 8u aan zaal St Paulus te Zwevegem. We kregen ontbijt een interessante uiteenzetting in de ambachtelijke brouwerijt 't Gaverhopke te Stasegem.Om van het heerlijke gerstenat te proeven was het echter nog iets te vroeg.  Daarna trokken we naar Kruidenkwekerij Claus te Kruishoutem De gepassioneerde bedrijfsleider vertelde honderduit over kruiden, recepten, historiek van het bedrijf. Tot slot kreeg iedereen nog een kruidenplantje naar keuze mee. Na de picknick in de orangerie van de kruidenkwekerij trokken we naar Oudenaarde. In suikerbakkerij Jan van Gent werden we ontvangen met koffie en een mattentaartje, gevolgd door een demonstratie van en uiteenzetting over het maken van de ambachtelijke snoepjes. Tot slot kreeg iedereen ook nog een doosje snoep mee naar huis. Als laatste brachten we een bezoek aan Filliers te Deinze voor een rondleiding en proeverij.

Na dit bezoek keerden we terug naar Zwevegem, waar we in St Paulus genoten van een glaasje en beenhesp.

Tijdens het Kermisweekend van 7 tot 10 september, was er onze vijfjaarlijkse provinciale prijskamp voor schilderkunst.

50 kunstenaars gingen de uitdaging aan om hun werk in te schrijven en mee te dingen naar de mooie prijzen. Een deskundige jury ging grondig te werk om uit alle inzendingen een winnaar te kiezen. De jury bestond uit voorzitter Joël De Rore, secretaris Marianne Deryckere, Marcase en Jean Birquin, allen gerenomeerde kunstenaars.

De laureaten werden bekendgemaakt op de, druk bijgewoonde, vernissage op vrijdag 7 september:

1ste prijs: Glenn Marys uit Brugge
2de prijs: Marnix Beirlandt uit Ingelmunster
3de prijs: Urbain Vandeplancke uit Zwevegem

Op vrijdagavond 5 oktober was er onze jaarlijkse kaas en wijnavond. De ruim 70 aanwezigen genoten van een gezellige maaltijd. Daarna volgde een optreden van Maurice Wauters, beter bekend als Cyriel uit Wittekerke. Hij haalde allerlei deuntjes uit zijn  draaiorgel en zorgde hierbij voor een uitbundige sfeer in de zaal.

Onze erevoorzitter, Patrick Vincke, werd gehuldigd als verdienstelijk bestuurslid. 30 jaar inzet verdiende tijdens deze avond extra aandacht.

Op zaterdag 10 november was er onze jaarlijkse herfstwandeling. Kort na de middag kwamen we met een 40-tal mensen samen in de Wieke, boven de bibliotheek, om te genieten van een heerlijke koffie met een stuk lekkere cake, gebakken door Carine. Daarna vertrokken we in groep voor een tocht van een km of 5. Onderweg werden natuurlijk de nodige stops voorzien: een opkikkertje onder de vorm van een jenever, een drankje bij de tafeltennisclub aan de brug en een versnapering zorgden voor een lekkere afwisseling.

Na de tocht was het terug verzamelen geblazen in de Wieke om nog na te genieten van de voorziene Klaaskoeken met koffie.

Op het einde van dit jaar namen Hervé Devos en Bertaud Degroote afscheid als actief bestuurslid bij het Willemsfonds Zwevegem. Wij danken hen voor hun jarenlange trouwe dienst en hopen hen nog vaak op onze activiteiten te mogen verwelkomen.

2011 : Portugese wijnen en Duitse kunst ...

 

Op 11januari werd voor de 28ste keer de figuur van het jaar verkozen. Het streekbierenfestival werd gehuldigd voor de uitstraling dat het heeft tot ver buiten de gemeente. Tweede werd Sofie Hooghe, wereldkampioene en Belgisch kampioene duathlon in haar reeks. Dominiek Vercruysse, voormalig pastoor in Zwevegem Knokke, werd eervol derde.

 

Op 17 februari was er de huldiging van de laureaten. Ook nu kon dit gezellig feest rekenen op een talrijke opkomst...

 

Op 25 februari verdedigde onze kwisploeg met succes hun tittel op de kwis van de culturele centrale. Net als vorig jaar werd het na een spannende strijd tot het einde. Proficiat aan Davy, Steve, Kevin en Klaartje....

 

Vrijdag 18 maart waren ruim 230 aanwezigen getuige van het optreden van Karel Declercq in de theaterzaal. Een organisatie in samenwerking met WF afdeling Kuurne. Iedereen genoot van een geweldige avond.

 

Op 8 april was er de wijnproefavond. Onder een ruime belangstelling konden we proeven en genieten van tal van Portugese wijnen, aperitieven en digestieven. Een geslaagde avond waar velen onder ons een nieuw wijnland ontdekten.

 

Op 28 mei was er het traditionele petanquetoernooi tegen KWB Knokke. Het was de zesde editie. Met vereende krachten zorgden onze Willemsfondsploegen voor een vierde overwinning. Dit brengt de tussenstand op 4-2. Na de sportieve prestaties werd afgesloten met een lekkere Ricard als aperitief en een heerlijke barbecue.

 

Op 26 juni was er onze Uilendis met algemene ledenvergadering. Met 84 schoven we aan voor beenhesp met groentjes en gratinaardappelen.

 

Het eerste weekend van juli was er onze traditionele tentoonstelling voor leden met Zwevegem Ommegang. Carine Delapierre en Bart Vandenheede zorgden met keramiek en schilderwerk voor een heel geslaagde tentoonstelling "expossée met 2". Voor Carine, tevens ook lid van ons bestuur, was het een primeur. Zij stelde voor de eerste keer haar beelden ten toon. Deze werden op een groot enthousiasme onthaald. De schilderwerken van Bart zijn bij het Zwevegemse publiek al langer gekend en worden elke keer opnieuw heel goed onthaald.

 

Op zaterdag 20 augustus stond een dagreis op het programma. Aan het zwembad verzamelden 55 deelnemers voor een interessant programma. De ijshoeve d’Hooge Scheure in Deerlijk werd de eerste stop. Hier genoot de ganse groep van een heerlijk ontbijt met hoeveprodukten. Dit werd gevolgd door een bezoek aan biscuiterie Jules Destrooper te Lo. Na een interessante rondleiding en het onvermijdelijke proeven volgde het middagmaal in de Oude Abdij te Lo.  Het was genieten. Na de middag stonden nog 2 culinaire bezoeken op het programma met Chocolaterie Sweetline te Diksmuide en kaasmakerij ’t Dischhof te Keigem. Ten slotte was er nog het avondmaal in restaurant De Koperen Haan in Ieper. Moe maar voldaan stapte iedereen terug van de bus in Zwevegem.

 

Tijdens het kermisweekend van 10 en 11 september ging één van onze jaarlijkse tentoostellingen door. Dit jaar nodigden we terug kunstenaars uit onze partnerstad Lorsch uit. Zij zorgden voor een hoogstaande tentoonstelling die meer dan 200 bezoekers over de vloer kreeg.

 

Op 14 oktober was er onze jaarlijkse kaas- en wijnavond. In het kader van de 10 daagse van het woord brachten enkele bestuursleden een paar gedichten. Het ensemble "De blekke doze" luisterde de avond op met muziek, doorspekt met een komische noot.

Het werd een geslaagde avond waar alle aanwezigen van genoten.

Tussendoor werden nog 2 van onze bestuursleden in de bloemetjes gezet.Yvan Nys en Guido Margodt, respectievelijk voor 20 en 10 jaar inzet als bestuurslid.

 

Op 19 november was er onze herfstwandeling. Met een 40-tal deelnelers een succes. We kwamen samen in zaal "de Wieke" boven de bibliotheek, waar iedereen kon genieten van een kopje heerlijke koffie met cake (gebakken door ons bestuurslid Carine). Na de koffie volgde een tocht, in een heerlijk herfstzonnetje, van ongeveer 6km met diverse stopplaatsen. Daar werden we verwend met een drankje of een hapje. Deze gezellige namiddag werd afgerond met koffie en klaaskoeken...

2010 : Tentoonstelling Imago 2010

Ook dit jaar begonnen we met de verkiezing van de figuur van het jaar. Cineast Marc Desmet werd op 12 januari verkozen tot laureaat dankzij het winnen van verschillende prijzen voor zijn film :"Den Ellentriek" in 2009. Hij haalde het voor Joyce Vanderbeken als Belgisch kampioene veldrijden en René Vervaecke als afscheidsnemend organisator van de cyclocross te Otegem.

Op 18 februari volgde de al even traditionele huldiging met 3 stralende laureaten. Na de inleiding van voorzitter Yvan Nys fungeerde Ronny Claus als gastspreker om de laureaat voor te stellen aan de meer dan 80 aanwezigen. Schepen van cultuur Ann Cosaert deed hetzelfde voor de nummers 2 en 3.

Op 5 maart organiseerden we samen met de afdeling Kuurne een Jazz-avond. Er waren een 70-tal aanwezigen waaronder een 20-tal uit Zwevegem. Het werd een aangename muzikale avond gebracht door 2 combo's met jonge en minder jonge studenten aan de muziekacademies van Gent en Kortrijk.

Op 13 maart hadden we in de parochiezaal te Zwevegem een bierproefavond. 18 deelnemers konden proeven van 6 bekende en minder bekende bieren onder de deskundige begeleiding van Geroen Vansteenbrugge. Hij vertelde honderduit over bieren, brouwerijen, abdijbieren, trappisten, ... Kortom een leerrijke en aangename avond.

Op 18 maart kregen we het spijtige nieuws dat bestuurslid Christine Callens overleden was. Christine heeft zich jarenlang ingezet voor het Willemsfonds.

Op 25 april hadden we onze sneukeltocht, gekoppeld aan de algemene ledenvergadering. Het was schitterend weer om een tocht te maken door Moen met een aantal stops waar lokaal bereide lekkernijen werden gepresenteerd. In het "Oud Gemeentehuis" werd afgerond met de algemene ledenvergadering en een overheerlijke boterham. De ruim 40 aanwezigen trokken voldaan naar huis toe.

Op 5 juni was er het jaarlijkse petanquetoernooi tegen KWB Knokke in petanqueclub Okapi. Dit jaar moesten we de overwinning aan KWB laten.  Na enkele spannende wedstrijden slaagden ze er in de stand terug brengen tot 3 - 2. Toch bleef het een gezellige namiddag, die al even traditiegetrouw afgesloten werd met een heerlijke barbecue.

Op 24 juni overleed Robert Vlieghe. Robert was stichtend lid van het Willemsfonds in Moen en later ook jarenlang bestuurslid van Willemsfonds Zwevegem.

Het eerste weekend van juli hadden we traditiegetrouw één van onze tentoonstellingen. Dit werd exposée in 't foyer georganiseerd. Een tentoonstelling door leden van het Willemsfonds. Lieve Everaert, Claudine Buysschaert en Luc Bultheel zorgden voor een geslaagde expositie. Ons bestuurslid Lieve Everaert stelde voor het eerst tentoon en oogste een groot succes met haar beeldjes.

Op donderdag hadden we de vernissage met een 80-tal aanwezigen. De tentoonstelling was op zaterdag en zondag open voor het publiek. Ongeveer 200 belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Op zondagvoormiddag, tijdens het officieel gedeelte van de verbroederingsfeesten met Lorsch en Le Couteau, mochten we nog eens 200 personen extra verwelkomen. Ook de bezoekers uit onze partnersteden, hun gastgezinnen en de officiële genodigden genoten met volle teugen van deze prachttentoonstelling.

Op  28 augustus gingen we op verrassingsreis. Waar we heen trokken was voor de 30 aanwezigen een complete verrassing. We startten net over de Nederlandse grens in Aardenburg. Daar vonden we een escargotskwekerij waar we alles te weten kwamen over het leven van de wijngaardslak. Op het einde van het bezoek was er het proeven van de lekkere beestjes, op verschillende manieren klaar gemaakt.             

Daarna trokken we naar Maldegem. In de Smoufelbeekhoeve mochten we onze picknick nuttigen. Daarna kregen we een rondleiding in het museum met een wagenmakerij, een werktuigenmuseum en oude tractoren. Een beetje verder in Maldegem vonden we pomme Charelle. Een bedrijfje waar zoete appelwijn gemaakt werd. De gastheer verwelkomde ons met een deskundige uitleg en ook hier kon er van het drankje geproefd worden. In de late namiddag trokken we een paar km verder naar een paardenmelkerij. Ook hier volgde een uitleg een een proevertje. De avond werd op de paardenmelkerij afgesloten met een heerlijke BBQ.

Met de kermis in September hadden we de reizende tentoonstelling Imago te gast. Een prachtige tentoonstelling die de laureaten van de provinciale prijskamp van Willemsfonds West-Vlaanderen naar Zwevegem bracht.

We namen dit jaar ook afscheid van één van de pioniers van Willemsfonds Zwevegem. Walter Declercq was jarenlang actief binnen onze vereniging en was ook nog geregeld aanwezig op onze activiteiten.

Op 15 oktober was er onze jaarlijkse kaas en wijnavond. 90 aanwezigen genoten van het eten en de sfeer. Er waren de 3 wijzen die langs kwamen en als toemaatje hadden we een heel deskundige accordeonist die voor een extra muzikale omlijsting zorgde.

Op 20 november hadden we onze herfstwandeling die voor de eerste keer door ging en ook dit keer een grandioos succes werd. Een 40-tal deelnemers trokken op pad en werden onderweg verrast met verschillende lekkernijen.

Op 11 december trokken we met de bus naar Aken voor een bezoek aan de kerstmarkt. Het werd een gezellige dag, die werd afgerond met een lekkere maaltijd in het Lindenhof te Deerlijk.

2009 : 2X Kunst...

Jan. 2009:  De wandelclub “De Waterhoekstappers “ uit Heestert werden verkozen tot “ figuur van het jaar 2008” en dit voor de organisatie van de Nationale wandeldag. 2de werd Yvan Debels voor zijn inzet i.v.m. het opstarten van de voedselbank en 3de Isa Vantieghem die verkozen werd tot Miss Sports Belgium. 

19 Feb. 2009: Huldiging van de laureaten “Figuur van het Jaar”.

27 maart 2009: Digitaal fotograferen, matige belangstelling: 10 tal aanwezigen.

29 maart 2009: Bijwonen van het toneelstuk Greenwich van de toneelvereniging “Deugd en Vreugd uit Heestert”.  22 aanwezigen.

26 april 2009: Wij koppelen voor het eerst een Algemenen ledenvergadering aan een activiteit. Het werd een sneukeltocht die heel wat belangstelling genoot. Een 50 tal aanwezigen.

06 juni 2009: 4de editie van het Ricard petanquetornooi met KWB Zwevegem Knokke.Geslaagde activiteit. Huidige stand 3 – 1 ten voordele van ons Willemsfonds.

21 juni 2009: Uilendis in zaal TAP te Moen. +/- 80 personen genoten van lekkere beenhesp en het nodige amusement.

Van 3 t.e.m. 05 juli 2009 hadden wij in het foyer van het Zwevegems theater een  geslaagde tentoonstelling met werken van Lut Verbrugge, Annemie  Callens en Robert Vandevenne. De tentoonstelling had een 200 tal bezoekers.

22 aug 2009: Met een bus vol Willemsfondsers bezochten wij een Fois Gras bedrijf in Handzame, het Zwin in Knokke en een orchideeën kwekerij in Sint-Denijs-Westrem. Een aangename en leerrijke daguitstap.

Van 11 t.e.m. 20 september organiseerden wij, op vraag van het Provinciaal WF Verbond, “2 x kunst”. Deze tentoonstelling met werken van Joël De Rore en Petra Flamand kende een groot succes. Na een geslaagde opening kwamen nog een 500 tal mensen de tentoonstelling bezoeken.

16 okt. 2009 hadden wij onze traditionele Poëzie avond met kaas en wijn. Andermaal een groot succes. De optredens van André Van Duin (imitator) en van een moppentapper kon éénieder bekoren. 82 aanwezigen.

12 dec. 2009 bezoek aan de kerstmarkt in Amiens. Met een 20 tal personen trokken we met de bus naar de Kerstmarkt. Ook een bezoekje aan de schitterende kathedraal kon niet ontbreken.

2008 : Tentoonstelling voor eigen leden tijdens Zwevegem Ommegang

Traditiegetrouw beginnen we ons werkjaar met de verkiezing en huldiging van de figuur van het voorbije jaar. Voor het jaar 2007 verkozen we Pieter Desmet als laureaat. Pieter was winnaar van de crosscup veldlopen en zorgde daardoor voor de nodige uitstraling van Zwevegem. Hij ging het Tourcomité van Otegem en letterkundige Jan Deloof vooraf.
Tijdens de huldiging, met een 70 tal aanwezigen, bracht de heer Eric Chevrolet hulde aan de laureaat. Uit handen van kunstenares Claudine Buysschaert mocht hij de originele trofee ontvangen. Een uil, het symbool van het Willemsfonds.

Op 1 februari woonden we een toneelvoorstelling bij van het gezelschap Klakkeboem. De voorstelling bracht niet echt wat er van verwacht werd, waardoor de 25 aanwezige Willemsfondsers een beetje ontgoocheld huiswaarts trokken. Hopelijk volgend jaar beter.

Op 2 maart hadden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering, bijgewoond door 42 leden. Met een goed etentje, een prachtig geschenk en de wetenschap dat onze afdeling het nog steeds goed doet, sloten we deze officiële vergadering af.
Op 11 april hadden we een wijnproefavond met een 30 tal aanwezigen.

Gedurende de maanden mei en juni verdedigden wij onze gemeente tijdens de quiz : de slimste gemeente van de regio. Met een 5de en 7de plaats deden wij het voortreffelijk.

Op 4 juni was er ons jaarlijks Ricard petanquetornooit tegen KWB Knokke. Dit jaar gooide het Willemsfonds terug preciezer dan de KWB, waardoor de wisseltrofee terug in ons bezit kwam. De stand in de onderlinge duels is nu 2-1 in het voordeel van het Willemsfonds.

Van 3 t.e.m. 6 juli hadden wij tijdens Zwevegem Ommegang een tentoonstelling met werken van eigen leden. Bijna 130 bezoekers kwamen deze prachtige tentoonstelling bezichtigen.


23 Augustus: de verrassingsreis: een aangename, gezellige en leerrijke reis waarbij de afwezigen zeker ongelijk hadden.

12 – 15 september: Josefa’s Art gallery, de tentoonstelling van deze veelzijdige kunstenares was een groot succes. 278 bezoekers kwamen deze prachtige tentoonstelling van o.a. iconen, aquarel en keramiek bezichtigen.
De artiestenfoor, ingericht door de Zwevegemse Raad voor Cultuurbeleid was een tegenvaller.
Mede door een slechte organisatie waarbij het hele gebeuren uit het centrum van de gemeente werd gehouden, bleef het bezoekersaantal aan de lage kant.
Een drietal WF kunstenaars deed nochtans hun uiterste best en vertegenwoordigden op een prachtige wijze onze afdeling.

28 september heeft onze afdeling zich nog eens ingezet om te helpen de 9000 km tussen Zwevegem en Kyoto op een propere manier dicht te rijden. Een 10 tal fietsers trotseerden het weer om meerdere kilometers te rijden op weg naar Kyoto.

17 oktober: Kaas en wijnavond, Traditioneel een succesavond, ook nu weer. Een 50- tal aanwezigen zorgden voor een amusementsvolle avond. Kaas, wijn en een spelletje hoger-lager deed de rest.

Nov. 2008: Een avondje bloemschikken genoot maar van een matige opkomst.

Dec. 2008: Onze afdeling reisde met 24 personen naar Lorsch, de Duitse partnerstad van Zwevegem, waar wij met Marianne Deryckere, Rogier Prevost, Daniella    Vuylsteke, Rita Craeynest en Claudine Buysschaert een prachtige, succesvolle tentoonstelling verzorgden.

2007 : AfscheidBegin dit jaar nam Rogier Prevost afscheid als actief bestuurslid bij het Willemsfonds Zwevegem. Wij danken hem alvast voor zijn jarenlange trouwe dienst. Rogier blijft echter nauw verbonden met het Willemsfonds. Hij engageerde zich als archivaris te blijven mee werken.
Deryckere Marianne is voortaan tweede webmaster.

Welkom Carine

In januari hadden wij de figuur van het jaar. Deze maal werd De KGTC. De Koninklijke Gemeentelijke Tennisclub Zwevegem laureaat.
Op de tweede plaats staat het mannenteam Synchro Klub de Famingo.Eervol derde staat Pieter Desmet, Belgisch Kampioen veldlopen bij de senioren.

Wij woonden ook een voorstelling bij van Toneelgroep Klakkeboem te Zwevegem Knokke.
Het was wel lachen geblazen heel ontspannend!!

We verwelkomen Carine Delapierre als nieuw bestuurslid.

In maart hadden wij de algemene ledenvergadering in zaal Candlelight.
Het was een speciale etitie door het 30 jarig bestaan van WF Zwevegem.

18 maart leerden we wat de heilzame werking van edelstenen voor ons kan doen in het Sterresteentje in Tiegem.

Op 5 april was er de Provinciale kunstwedstrijd met als winnaar Bart Vandenheede met zijn werk Hoog Kortrijk.

5 mei is hadden we de artiestenfoor. De etalagewedstrijd werd gewonnen door boutique Tendens met werken in de etalage van onze Claudine Buysschaert.

Op 3 juni hadden onze uilendis.

Op 6 juni ons petanquetornooi in de gietende regen, maar dat kon de pret niet bederven.

Op 9 augustus vaarden wij vanuit Wevelgem met de prachtige boot, de nieuwe Gentse Barge naar het Franse Comines.

De verrassingsreis van 25 augustus was een voltreffer en dan ook weer voor herhaling vatbaar.

Op 7 september was er de tentoonstelling Foyer International met kunstenaars uit Lorsch en Le Coteau en WF Zwevegem kunstenaars.

Yvan Nys wordt de nieuwe voorzitter. Hij volgt Patrick Vincke op die wel actief blijft binnen het bestuur. Patrick wordt onze Erevoorzitter.

Op 30 september was er de fietstocht die vertrok vanuit de J. F. Willemsstraat in het kader van kilometers voor Kyoto.

Op 11 oktober was er de jaarlijkse kaas en wijnavond met gastoptredens van binnen- en buitenlandse vedetten. Ook hier was er een schitterende opkomst met 60 ingeschrevenen.

Op 8 november was er bloemschikken in samenwerking met de Liberale Vrouwen. Met 25 deelnemers konden we spreken van een goede opkomst.

In december namen we voor de tweede keer deel aan de Kersthappening aan het Damberd. In onze mooi versierde stand gingen de chocomelk, wafels en witte wijn met bijhorend hapje vlot van de hand. De bij de wandeltocht verzamelde kilometers werden geschonken aan de actie Kilometers voor Kyoto.

We eindigden ons werkjaar 2007 met een bezoek aan de Kerstmarkt te Reims. Niet minder dan 46 personen schreven zich in voor deze succesvolle uitstap. Onderweg werd er natuurlijk ook een tussenstop ingelast om champagne te proeven. Hoe kan het ook anders?

2006 : We blijven actief bezig

In februari werd de showband Calypso tot figuur van het jaar 2006 verkozen en gehuldigd.
Tennisclub KGTC werd tweede en Isa Vantiegem derde.

Vijf maart ging de algemene ledenvergadering door in zaal Candlelight.

Ook in maart bezochten we de tentoonstelling van Joël De Rore in Transfo.
Dit was een geweldig succes met heel veel belangstelling.

In April stelde Marcel Geenens zijn mineralen tentoon in het Parochiaal Centrum.

De artiestenfoor, die doorging in mei, deze maal op de binnenplaats bijTranso trok weinig volk door het heel slechte weer.

In juni bezochten wij de paardenstoeterij van Willy Naessens te Wortegem.
Dit werd een heel boeiende leerrijke en aangename uitstap.
We zijn daar heel vriendelijk ontvangen en kregen na de rondgang nog een drankje aangeboden

Nog in juni wonnen wij een petanquetoernooi tegen KWB Knokke.

We hadden ook een tentoonstelling met eigen kunstenaars die prachtig was opgezet, maar jammer genoeg (door de verkiezingskoorts?) weinig belangstelling kende

De boottocht van Bossuit naar het mooie St. Martens-Latem was een succes. We hadden mooi weer besteld en dat kregen wij in overvloed.
De maaltijd op de boot viel echter niet mee. Volgende keer beter!

De Breugheldag op 27 augustus op de hoeve van Marc Doutreluingne viel best mee en we hadden veel geluk met het weer.
In september tijdens de kermisdagen hadden wij de tentoonstelling "Het moment in beeld" met Carlo Verfaille en Pedro Meirlaen.
Op 12 oktober hadden wij onze traditionele kaas en wijnavond die veel belangstelling genoot. Onze voorzitter Patrick en Vrouwtje Roos hadden een rolletje in een soort toneelstukje. We zien ze vast en zeker terug bij Klakkeboem

2005 : Eigen website

In 2005 zijn we pas gestart met de verkiezing van de figuur van het jaar. Het werd Wouter D’Haene. Zijn vijfde plaats in de finale van de Olympische spelen in Athene in het kanovaren bij de categorie K2 op de 1000m.

Vanaf nu kan elke activiteit gevolgd worden op onze site, waarvan Guido Margodt  webmaster is.

We verwelkomen Deryckere Marianne en Nele Roobrouck als nieuw bestuurslid.

In februari hadden we de algemene ledenvergadering in zaal Candlelight met een goede belangstelling.

In maart hadden wij de tentoonstelling in het Foyer met "Kunstig Duet" Sonia Reynaert en Fanny Huysentruyt.

In mei bezochten wij de struisvogelhoeve in Anzegem.

We hadden ook de tentoonstelling Imago 2005 in Zaal De Wieke.

In April was er de artiestenfoor in het gemeentepark met leden van WF.

In juni was er de uilendis in zaal Breughel te Moen.

In juli hadden wij de boottocht naar Oudenaarde met een bezoek aan brouwerij Liefmans.

In september kwamen onze beste vrienden uit het Duitse Lorsch een tentoonstelling verzorgen in het Foyer van het Theatercentrum.

In oktober was er naar jaarlijkse gewoonte onze kaas en wijnavond. Met als thema "Basiel"

We bezochten in december de Kerstmarkt in het mooie Maastricht.

2004 : Eurocartoonale in Zwevegem

In 2004 werd Joël De Rore voor de tweede maal figuur van het jaar. De ondertussen internationaal doorgebroken kunstenaar, werd als enige Belgisch artiest, geselecteerd om tentoon te stellen in Rijsel, tijdens “Rijsel Culturele hoofdstad van Europa”.
Ook zijn monografie, die hij persoonlijk mocht overhandigen aan Koning Albert, tijdens zijn bezoek aan Zwevegem, ging niet onopgemerkt voorbij.

Opnieuw konden wij genieten van het komisch toneelstuk opgevoerd door het toneelgezelschap “Klakkeboem”.
We hadden ook onze jaarlijkse algemene ledenvergadering zoals altijd met spijs en drank.
Een bijzonder interessante avond onder het thema “Mijn naam is…” was enorm leerzaam. De heer Deniere, kwam tekst en uitleg geven over de herkomst van de familienamen.
Vooraf opgegeven namen van aanwezigen werden uitvoerig uitgelegd.
Men kon ook een oorkonde bestellen met de uitleg van familienamen. (wie nu nog geïnteresseerd zou zijn, kan nog altijd terecht bij Patrick Vincke).

Met de paasdagen konden wij de rondreizende tentoonstelling “Eurocartoenale 2003” naar Zwevegem brengen.
80 achter glas ingewerkte cartoons, werden er tentoongesteld.

In mei namen wij terug deel aan de artiestenfoor in het gemeentepark van Zwevegem.
Het Willemsfonds nationaal organiseerde een fiets marathon,”Fietsen in vrijheid” die een verbinding moest maken tussen alle Willemsfondsafdelingen.

Op 8 mei was het de beurt aan de afdeling Kortrijk om in groep naar Zwevegem te fietsen. Wij hebben hun kunnen verwelkomen tijden de artiestenfoor. Daar werd ook de wimpel, die telkens moet doorgegeven worden, aan voorzitter Patrick Vincke werd overhandigd.
De week daarop was het de beurt aan Zwevegem om naar Avelgem te fietsen. Ondervoorzitter Yvan Nys gaf de wimpel door aan de afdeling Avelgem.

We proefden ook van de Griekse cultuur tijdens ons tweejaarlijkse vreemde middag. Dit werd uiteraard voorafgegaan door enkele ouzo’s als aperitief.

Met de kermisdagen brachten wij 3 kunstenaars samen onder het thema “Boetseerwerk – Keramiek – Houtsculpturen”. De werken van Riet Deloof, Carine Dragon en Bernard Bossuyt vormden samen een opmerkelijk geheel.
De resterende activiteiten van 2004 waren een bezoek aan Rijsel o.l.v. Joël De Rore, onze kaas en wijnavond, en een bezoek aan de kerstmarkt in Brussel.

Vooral onder druk van Patrick Vincke, Yvan Nys en Guido Margodt zijn we gestart met het laten ontwerpen van een eigen website.
De voorzitter is er van overtuigd dat mede dank zij dit medium, het Willemsfonds Zwevegem een nog grotere uitstraling zal krijgen naar de Zwevegemse bevolking toe. Men zal er onder meer kunnen zien welke activiteiten we plannen, reportages met foto’s van de voorbije activiteiten, info over onze werking, vragen enz..
Onbekend is onbemind!
Guido Margodt werd ondertussen de opvolger van Luc Velghe als penningmeester.
Vera Seynhaeve kwam onze bestuursploeg versterken.

2003 : Huldiging van erebestuursleden

In 2003 verkozen wij, nog altijd in samenwerking van de pers, Nicolas Maes als figuur van het afgelopen jaar.
Deze beloftevolle jonge wielrenner wist zich te onderscheiden door zegekoning te worden bij de nieuwelingen, waar hij ook Belgisch en Provinciaal kampioen tijdrijden werd.

Ook werd bij deze gelegenheid ons ex bestuurslid Robert Vlieghe, die in 2001 ontslag nam wegens zijn gezegende leeftijd, gehuldigd als erebestuurslid. Zijn enorme verdienste en inzet, decennia lang, werd er geprezen.

Onze algemene vergadering ging terug door in zaal “ Candelight” met een uitgebreid Breugel buffet.

Met Pasen was er een tentoonstelling met in de hoofdrol onze Rogier Prevost, (die ook de hoofdrol was in onze allereerste tentoonstelling in 1977).
Het was een retrospectieve met werken uit zijn hele loopbaan.
Het was dan ook niet te verwonderen dat er een zeer ruime belangstelling was.

Het Willemsfonds Zwevegem nam ook deel aan de Artiestenfoor, ingericht in open lucht door de gemeente in gemeentepark, met tal van attracties.

Tussendoor woonden wij in groep het jaarlijks toneelstuk van “ Klakkeboem” bij.
Het stuk “moord, tot de dood er op volgt” was een bijzonder komisch verhaal, waar onze leden voldaan de zaal verlieten.

We waren weer aan onze tweejaarlijkse “Uilendis” toe, telkens in de zaal Breugel in Moen. Wij hadden dit jaar een opkomst van bijna 100 deelnemers, waaronder als gaste Annelies Parzinger uit Lorsch .

We reisden ook naar Zeeland, onder het thema “Mosselfestijn in Zeeland”.
Het werd een onvergetelijke dag, met op het menu, kunst, bezoeken allerlei, plezier en natuurlijk overheerlijke mosselen.

Het jaar 2003 was “Het Internationaal jaar van mensen met een handicap”. Het Willemsfonds Zwevegem besliste meteen een tentoonstelling te houden tijdens de kermisdagen onder het thema “Kunst geboren uit Wilskracht”.
Op de tentoonstelling waren enkel werken te zien van mensen met een handicap uit de “Vzw De Egel” uit Belsele met als begeleider Johan Verschaeve en “Vzw Ten Anker” uit Waregem met als begeleider Nico Mahieu.
Tijdens de vernissage wordt André Lapauw ook gelauwerd en benoemd als ere bestuurslid, voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid en penningmeester.

En natuurlijk was onze kaas en wijnavond met als thema “Wijze Woorden” opnieuw een succes.
Met spijt vernemen we van onze penningmeester Luc Velghe, ondertussen met pensioen, dat hij aandringt om een opvolger voor hem te kiezen.

2002 : Zilveren Jubeleum van Willemsfonds Zwevegem

In 2002 bestonden wij 25 jaar! Een jubileum jaar! Een zeer druk jaar!
Het begon al met de algemene ledenvergadering waar we samen konden genieten van een gastronomisch menu en aangepaste wijnen in zaal “Candelight” Avelgemstraat bij traiteur Carl.

Marleen Verbrugge
, voorzitster in Zwevegem van het Kinderkankerfonds, werd verkozen tot figuur van het jaar omwille van haar 10 jaar ononderbroken inzet.

We waren ook weer toe aan onze 5 jaarlijkse Provinciale prijskamp voor jonge kunstenaars. Laureaat van de wedstrijd was Matthieu Claus uit Kortrijk met het werk “Chaos”.

Ons tweejaarlijks “ander cultuur middag” ging terug door in de Windroos, met Typisch Spaanse gerechten en dranken. (Olé)
Het Provinciaal bestuur van het Willemsfonds, hield ter gelegenheid van ons 25 jarig bestaan, het “voorzittersberaad” bij ons in het Balladehof.

Op 7 juni werd ons bestuur officieel op het gemeentehuis ontvangen door het gemeentebestuur n.a.v. ons 25 jarig bestaan in Zwevegem. Schepen Stefaan Dendoncker houdt een mooie gelegenheidstoespraak, waarna voorzitter Patrick Vincke het gemeentebestuur dankt voor de ontvangst en de goede samenwerking.
Daarna mocht Patrick Vincke uit handen van de burgemeester de “zilveren schaal’ van de gemeente in ontvangst nemen.

Met de kermisdagen waren wij weeral actief met een tentoonstelling met werk van jonge beginnende kunstenaars.
Onze kaas en wijnavond is een steeds weerkerende voltreffer, zelfs in die mate, dat er diende uitgekeken naar een grotere locatie.
 

Wij brachten ook nog een atelier bezoek bij kunstenaar Joël De Rore.
 

Als laatste activiteit trokken wij met een 25 koppige delegatie, waaronder 7 kunstenaars, naar het Duitse Lorsch, waar onze kunstenaars gedurende het weekend mochten tentoonstellen.
Het was een prachtige reis met een hartelijke onthaal en een zeer geslaagde tentoonstelling.
Met dank aan Yvan Nys die nogmaals de drijvende kracht was achter dit gebeuren.
Daarmee konden wij het jubileum jaar tevreden afsluiten, met dank aan de volledige bestuursploeg voor de inzet tijdens een zwaar jaar.

2001 : 150 jaar Willemsfonds nationaal

In 2001 was het de beurt aan Synchroon zwemclub “ De Flamingo’s “ om verkozen te worden als figuur van het jaar, en dit door hun gouden medailles op de Belgische kampioenschappen, in zowat alle reeksen.
Het maken van de trofee (beeldhouwwerk), is ondertussen van de hand van Claudine Buysschaert, die tevens het bestuur zal bijstaan bij de voorbereidingen van tentoonstellingen.
De Paastentoonstelling in de foyer met leden van Sueva.
In mei waren we terug aan onze Uilendis toe, met terug een ruime opkomst.
We woonden ook de viering bij van 150 jaar Willemsfonds te Poperinge.
De kermis tentoonstelling ging door in de zaal van het Parochiaal Centrum, met werken van mensen met een handicap.
Om reden van de gebeurtenissen van 11 september in Amerika besloot het gemeentebestuur in Lorsch om alle festiviteiten en gebeurtenissen af te lassen, zodat onze geplande trip naar Duitsland niet kon doorgaan.
In oktober was er terug een geslaagde kaas en wijnavond die dit jaar in het teken stond van de humor.
In november organiseerden wij IMAGO 2001, een retrospectieve in de zaal “ De wieke” naar aanleiding van 150 jaar Willemsfonds.
34 kunstenaars stelden hun winnende werken tentoon.
We sloten het jaar af met een bezoek aan de kerstmarkt te Brussel.
In de loop van dit jaar kwam ook Guido Margodt bij het bestuur.

2000 : figuur van de eeuw

In 2000 werd Sobeka Kanoclub verkozen tot nieuwe figuur van het jaar, om hun Nationale en Internationale topprestaties, het inrichten van de internationale kano regetta & de Belgische kampioenschappen.
Buiten de figuur van het jaar, hebben wij met de eeuwwisseling, gekozen om ook, en eveneens in samenwerking met de pers, de “figuur van de eeuw” te kiezen.
Uit de vele kandidaten werd uiteindelijk oud wielrenner en meervoudig wereldkampioen Marcel Kint verkozen.
Bij de huldiging, onder massale belangstelling, ook van pers en tv, waren ook tal van andere oud wielrenners aanwezig, meervoudig wereldkampioen Rik Van Steenbergen, meervoudig wereldkampioen Freddy Maertens, verder ook Jef Planckaert, Armand Desmet enz…
In april organiseerden wij een tentoonstelling in de Voerman onder het thema “ Knipoog naar Kunst en Plezier “ .
In deze periode nam Christine Callenseen groot deel van het secretariaatswerk over van de voorzitter.
Met de kermisdagen een tentoonstelling met eigen leden in de foyer, met een aperitief concert.
We deden in de loop van 2000 ook uitstappen naar Reims, naar Abechies ( terug naar het ijzeren tijdperk) en naar de kerstmarkten in Echternach en Trier.

1999 : Eerste vreemde middag

In 1999 Konden wij Eddy Sobrie, inrichter van de grootse feeststoet “ 1000 jaar Otegem “ als figuur van het jaar lauweren.
We konden genieten van een sfeervolle avond met de professionele video voorstelling over de tentoonstelling en het verblijf van onze kunstenaars uit Lorsch.
De Paastentoonstelling onder het thema “ Sporen van bestaan “ ging voor de gelegenheid door in het speciale kader van “ De Voerman “ in Moen
We besloten om buiten de tweejaarlijkse Uilendis, ook tweejaarlijks en afwisselend met de uilendis een middag te organiseren met telkens een ander land als thema.
We konden genieten van zeer smakelijke Indische gerechten.
De middag ging door in de basisschool De Windroos.
We moesten dit jaar ook afscheid nemen van onze penningmeester, André Lapauw, die na 22 jaar trouwe dienst van zijn pensioen ging genieten.
We mochten Luc Velghe als nieuw bestuurslid en tevens nieuwe penningmeester verwelkomen. Later op het jaar vervoegde ook Christine Callens de bestuursrangen. Marc Doutreluingne werd bereid gevonden om samen met Yvan Nys de verantwoordelijkheid voor grote organisaties op zich te nemen.
De kaas en wijnavond ging door onder het thema “Gezellig met Gezelle “.

1998 : Actief verder werken

In 1998 werd Jean Pierre Deloose verkozen tot figuur van het jaar, hij is de organisator van “ de Moense gordel “.
We hielden een tentoonstelling in De Priesterage onder het thema “ Het verleden herleeft “ met pentekeningen van Noël Deryckere en keramiek van Suzanne Laura en ambachtelijke tegels van Carlo en zoon Kenan de Knock. De tegels waren gemaakt samen met de ideeën van kinderen van de 3° basisklas van de Windroos.
In mei waren wij aan onze tweejaarlijkse Uilendis toe, die weeral een groot succes was en onze afgeslankte kas weer een beetje aandikte.
Een zeer spijtige zaak was het ontslag, van onze secretaris Yvan Wastijn om gezondheidsredenen . De voorzitter neemt voorlopig het secretariaat zelf over.
Rogier Prevost zal de taak van archivaris van het Willemsfonds Zwevegem op zich nemen. Tijdens de kermisdagen mochten wij opnieuw kunstenaars van het Duitse Lorsch ontvangen, met een geslaagde tentoonstelling in de Foyer van het theatercentrum.
De vernissage werd omlijst door drie jonge muziekanten van de muziekschool Peter Benoit.
Het gros van de organisatie kwam op de schouders van Yvan Nys terecht.
Van de contacten vooraf met Lorsch, het zorgen voor gastgezinnen, uitstappen tijdens hun verblijf, de gezamenlijke maaltijden, en het slotfeest. Niets was hem teveel!
In oktober hadden wij onze jaarlijkse kaas en wijnavond met als thema “ erotiek in de poëzie “.
We sloten ons jaar af met een diavoorstelling over “ juwelen” door André T’Joens

1997 : Een jaar met grote veranderingen

In 1997 werd Gella Vandecaveye voor de derde maal verkozen als figuur van het jaar.

Het Willemsfonds Zwevegem bestaat 20 jaar .
De jaarlijkse algemene ledenvergadering was voor het eerst (door de organisatie van o.m. Yvan Nys en Patrick Vincke samen met enkele andere bestuursleden) een vergadering met een gastronomische maaltijd. Dit ging door in de zaal van Hotel Sachsen.
We werden hierbij vereerd met de aanwezigheid van de nationale voorzitter, de heer Ponteur.
Ook dit jaar was er terug onze vijfjaarlijkse Provinciale Prijskamp voor jonge kunstenaars.
De laureaat dit jaar werd Steven Dekimpe. Zijn werk was "Zonder titel".

1997 bracht ook een totale omwenteling in het bestuur.
Op 27 mei moest er beslist worden over het dubbele ontslag van voorzitter Georges Declercq en van secretaris Walter Declercq.
Beiden verhuisden definitief naar Gent.

Het bestuur zag er vanaf dan als volgt uit:

  • Ondervoorzitter Patrick Vincke werd de nieuwe voorzitter
  • Yvan Nys werd de nieuwe ondervoorzitter
  • De nieuwe secretaris en tevens nieuw bestuurslid werd Yvan Wastijn
  • De penningmeester bleef André Lapauw

De bestuursleden:

  • Lieve Everaert
  • Suzanne Deryckere
  • Rogier Prevost
  • Robert Vlieghe
  • en Hervé Devos als nieuw bestuurslid

Met de nieuwe ploeg begon het Willemsfonds Zwevegem meer professioneel uit de hoek te komen. Er waren van nu af aan méér activiteiten die via een grotere groepsgeest aangepakt werden.
Het voorzitterschap is vanaf dan een delegeren naar de bestuursleden, zodat iedereen zijn creativiteit en inzet kan botvieren.
Patrick Vincke begon het idee van werkgroepen per activiteit in praktijk om te zetten, met een nog vlotter verlopende organisatie tot gevolg.
Ondervoorzitter Yvan Nys was vanaf dan een belangrijke steun voor de voorzitter, en een stuwende kracht om de kas te spijzen met allerlei ideeën .
Zo organiseerde hij meteen een etalagewedstrijd die samenliep met de tentoonstelling tijdens de kermisdagen, en geld opbracht voor de kas.
Op de tentoonstelling zelf onder het Thema “ kunst in de kijker” mochten wij Raf Seys als gastspreker verwelkomen.
De kaas en wijnavond stond in het teken van “ de dag van het woord “ en werd geleid door Robert Vlieghe.

1996 : Willemsfonds Zwevegem organiseert ook voor beginnende kunstenaars

In 1996 werd kunstschilder Joel De Rore figuur van het jaar, Joël komt met zijn werken meer en meer in de belangstelling, ook op internationaal vlak.
De paastentoonstelling met als thema “ Schoonheid scheppen “ en als kunstenaars Rika Delombaerde, Claudine Buyscshaert en Jeanine Debaere genoot een grote belangstelling.
Voor Claudine Buysschaert was het de eerste maal dat zij met haar werken in het openbaar durfde naar buiten komen, onder impuls van Patrick Vincke. Het heeft haar geen windeieren gelegd, want er werden op
en na de tentoonstelling niet minder dan 7 werken van haar verkocht.
We hadden ook een succesrijke antiek avond onder het thema “ schatten op zolder “ waar enkele goede experts de waarde en herkomst van de aangeboden stukken konden achterhalen.

1995 : Kunstenaars van Willemsfonds Zwevegem stellen tentoon in Lorsch

In 1995 mochten wij de letterkundige Jan Deloof huldigen als figuur van het jaar.
De tweede “ Uilendis “ was gelukkig voor onze kastoestand opnieuw een schot in de roos.
In september was het de beurt aan het Willemsfonds om met enkele kunstenaars tentoon te stellen in het Duitse Lorsch.
Een schitterende ontvangst op het Lorscher stadhuis en een vlekkeloze opvang in gastgezinnen is voor altijd een blijvende herinnering.

1994 : Atelierbezoek

In 1994 Judoka Gella Vandecaveye werd voor de tweede maal verkozen tot figuur van het jaar.
We brachten een bezoek aan het nieuw atelier van kunstschilder Joel De Rore, die ondertussen
meer en meer naam krijgt in het kunstenaars milieu.
Met de Paastentoonstelling onder het thema “ Scheppende handen “ stonden werken van
Suzanne Deryckere, Ann Desmet en Gertrude Pype
in de kijker.
We brachten een bezoek aan de thermische centrale in Ruien, fietsten mee op een parcours uitgestippeld
door Patrick Vincke, bezochten het Museum van sierkunst te Gent: Retrospectieve Emiel Verhanneman
en bezochten we ook het parlement en de toenmalige BRTN.
Er was opnieuw een tentoonstelling tijdens de kermisdagen met eigen leden, en tijdens de kaas en wijnavond waren we in het gezelschap van dichter Paul Vanhauwaert.

1993 : Eerste Uilendis

In 1993werden de "Studax Zwevegem” figuur van het jaar, en dat vooral om hun sociale ongelooflijke
inzet ten voordele van het Kinderkankerfonds.
Patrick Vincke en Yvan Nys organiseerden voor het eerst een bijeenkomst met een uitgebreid maaltijd
en een tombola onder de aanwezigen. Onze “Uilendis “ was geboren.
Het was de bedoeling om, buiten de vele uitgaven welke onze organisatie met zich mee brengt, wat centjes
in de lade te krijgen.
Vanaf dan besloot men de Uilendis om de 2 jaar te organiseren.
Per trein bezochten wij Antwerpen, Culturele hoofdstad van Europa met als gids Joel De Rore.
We bezochten ook het “Museum van Moderne Kunst” in Oostende.
Het verhaal van de Kaas en wijnavond gaat dit jaar door met dichter Rik Dereepere.
Lieve Everaert komt ons bestuur versterken.

1992 : Tentoonstelling met kunstenaars uit Lorsch

In 1992 werd de nieuwe figuur van het jaar René Vervaecke uit Otegem, secretaris van Wielerclub
“Otegem Boven”, geprezen om zijn onvermoeibare inzet met de organisatie van de ondertussen één
van de meest prestigieuze veldrit koersen. Men noemt de veldrit in Otegem “ de herkansing van
het Belgisch kampioenschap”.

Wij bestaan ondertussen 15 jaar en met Pasen waren wij aan de derde editie van onze 5 jarige
Provinciale wedstrijd voor jonge kunstenaars
toe. Wij werken voortaan met bekwame juryleden.
De laureaat was Peter Anseeuw uit Brugge.We werden ontvangen op het gemeentehuis, waar het
winnende werk , in bruikleen, werd overhandigd aan de gemeente.
Vooral onder impuls van Yvan Nys en Patrick Vincke, konden wij onze financiële kastoestand naar
een hoger peil brengen, zodat er meer ruimte kwam om onze activiteiten nog meer uitstraling te geven.
Er waren nog een paar bezoeken, zoals aan het Streuvelshuis en de Gallery Deweer.
Buiten de tentoonstelling met eigen leden tijdens de kermisdagen, liep er in het gemeentehuis een tentoonstelling met werken van kunstenaars uit onze verbroederingsstad Lorsch (Duitsland).
De kunstenaars en het Willemsfonds werden ontvangen door het gemeentebestuur. Deze tentoonstelling
kwam er door de inzet van Yvan Nys, die in Lorsch kind aan huis is!

In oktober was er de tweede editie van de kaas en wijnavond met poëzie, in aanwezigheid van dichter
Alain Delmotte.

1991 : Poëzie MET kaas en wijn : een primeur

In 1991 verkozen het Willemsfonds en de plaatselijke perskring, Nationale en Internationale Top judoka
Gella Vandecaveye uit Sint Denijs
als figuur van het voorbije jaar.
De paastentoonstelling met werken van oud leerlingen van Robert Vlieghe, had bijzonder veel belangstelling.
Met de ommegang was er een tentoonstelling in het Boldershof met de Kuurnse Kring.
Met de kermis was er terug een tentoonstelling met eigen leden kunstenaars.
Een fietstocht en een wandeling waren gezonde tussendoortjes.
Daar er vroegere jaren een beperkte opkomst was op onze poëzie avond, kwam Patrick Vincke met het idee om een Poëzie avond in te richten, met kaas en wijn. Dit bleek de goede formule, want de opkomst was onmiddellijk véél groter. Vanaf dan is er beslist om dit jaarlijks te herhalen, telkens met een andere poëet of ander litterair thema.
We mochten Yvan Nys als nieuw bestuurslid verwelkomen.

1990 : Tentoonstelling van Willemsfonds Laken

In 1990 Was het de beurt aan Marc Deweer van Art Gallery Deweer uit Otegem om figuur van het jaar
te worden.
Met Pasen stelden onze Willemsfonds vrienden uit Laken bij ons tentoon met enkele gerenommeerde kunstenaars.
De kermis tentoonstelling was er een met werken van eigen leden.

1989 : Tentoonstelling van Poolse en Russische iconen

In 1989 werd voorzitter Yvan Wastijn van Showband Calypso verkozen tot figuur van het jaar.
De tentoonstelling met Pasen was wel iets speciaals, Oude Russische en Poolse iconen met aangepaste muziek, zorgden voor een aparte sfeer tijden de tentoonstellingsdagen.
De kermistentoonstelling in september was een groepstentoonstelling met eigen leden kunstenaars.
Verder was er ook nog de bijna jaarlijkse fietstocht o.l.v. Patrick Vincke en een wandeling door St Maartens Latem o.l.v. Joel De Rore.

1988 : Samenwerking met de Lokale perskring

In 1988 verkiest het Willemsfonds – ondertussen in samenwerking met de plaatselijke perskring, Paul Depoortere uit Moen als nieuwe figuur van het jaar.
De jaarlijkse tentoonstelling met Pasen had als thema “ juwelen in de kunst “ .
We brachten ook nog een bezoek aan het museum van schone kunsten in Villeneuve D’ Ascq,
o.l.v. Joel De Rore.

1987 : 10 jaar Willemsfonds Zwevegem

In 1987 was het de beurt aan Sabine Rommens – Vandenbulcke uit Moen om figuur van het jaar te worden.
Zij was mede-oprichtster van de Heemkundige Kring en van het Heemkundig Museum.

Het Willemsfonds bestaat 10 jaar.
Tijd voor onze tweede Provinciale wedstrijd met als laureaat Maryvonne Evrard uit Moen.

Verdere activiteiten:
o.a. een fietstocht door Patrick Vincke en een gezonde wandeltocht in het bos van Bellegem door
Joel De Rore
.

Door de studie en beroepsbezigheden van voorzitter Georges Declercq, wordt Patrick Vincke aangesteld
als ondervoorzitter.

1985 - 1986 : Verder goed werk leveren

In 1985 werd medepastoor Freddy Malfait verkozen tot figuur van het jaar, vooral door zijn sociale
inzet voor de jongeren.
Een eerste poging om een poëzie avond in te richten in de sporthal kende geen groot succes.

In 1986 Werd SV Waregem voetballer Erwin Denorme uit Moen figuur van het jaar.

Het Willemsfonds werkt verder op zijn elan, de jaarlijkse tentoonstellingen krijgen steeds een aanzienlijk
aantal bezoekers over de vloer en ook een aantal kleinere activiteiten blijven voldoende aandacht krijgen.

1984 : Voor het eerst de verkiezing van de figuur van het jaar

In 1984 werd voor het eerst de verkiezing “figuur van het jaar” door het Willemsfonds georganiseerd.
De eerste laureaat was Eugène Delabie van het Zwevegems theater.
Voor het eerst werd een beeldhouwwerk van Ann Desmet (een uil, symbool van het Willemsfonds)
overhandigd aan de laureaat.
Vanaf dan werd jaarlijks een uil geboetseerd door Ann, als trofee voor de figuur van het jaar.

1983 : Tradities krijgen vorm

In 1983 werden er al méér tentoonstellingen georganiseerd. De tentoonstelling met Pasen is vanaf toen
een jaarlijks gebeuren. Het begin van een geslaagde traditie.
Later op het jaar was er opnieuw een tentoonstelling van bestuurslid Rogier Prevost.
In september werd ook deelgenomen aan de provinciale tentoonstelling in het Casino van Oostende.
10 leden kunstenaars namen er aan deel: Robert Vlieghe, Rogier Prevost, Joel Derore, Francine Mullie, Gilbert Soetens enz…
Met een geslaagde Jazz avond werd het jaar afgesloten.

1982 : Eerste provinciale prijskamp voor jonge kunstenaars

In 1982 begon het Willemsfonds Zwevegem echt te groeien.

Naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de afdeling, werd voor het eerst een prijskamp voor
jonge kunstenaars georganiseerd
.
Vanaf dan was het de bedoeling om deze prijskamp om de 5 jaar te herhalen. Het werd een enorm succes.
Het gevolg hiervan was een ontvangst op het gemeentehuis door burgemeester en schepenen.
De laureaat van de wedstrijd, Greet Lesage uit Otegem, overhandigde haar werk aan de gemeente,
die het in bruikleen kreeg, op voorwaarde dat het werk in één van de openbare gebouwen van de
gemeente werd opgehangen.
De tweede prijs van die wedstrijd ging naar Ronny Delrue uit Heestert, de derde prijs naar
Michel Demeyere uit Zwevegem.


In dit jaar werd ook huidig voorzitter Patrick Vincke opgenomen in het bestuur.
Er werden dit jaar nog een paar activiteiten méér georganiseerd, het groeiproces ging verder.

1981 : Erkenning als volwaardige afdeling van Willemsfonds Nationaal

In 1981 werd de benaming Willemsfonds Zwevegem door het hoofdbestuur in Gent officieel aanvaard als volwaardige afdeling.
De 2 tentoonstellingen per jaar staan verder op het programma, alsook een wandeltocht in de herfstperiode
met tal van ontdekkingen in de natuur binnen de gemeente.

1980 : Eén Willemsfondsafdeling voor groot Zwevegem

In 1980 werd het toenmalig Willemsfonds Moen opgedoekt, en werd het Willemsfonds één geheel in
groot - Zwevegem
. De Moense voorzitter Robert Vlieghe kwam het bestuur vervoegen.
Buiten de klassiek geworden tentoonstellingen, werd voor het eerst een kaas en wijnavond
georganiseerd in het toenmalig zaaltje van “ café t’Haantje’.
De activiteiten breidden ook uit met een wandeltocht langs het kanaal Kortrijk – Bossuit.

1979 : Aanvaarding in de Culturele raad

In 1979 werden opnieuw een paar tentoonstellingen georganiseerd, en werd het Willemsfonds uiteindelijk aanvaard in de Culturele raad. Walter Declercq werd de eerste vertegenwoordiger.

1978 : De eerste tentoonstelling

In 1978 werd voor het eerst gestart met een tentoonstelling.
Rogier Prevost stelde individueel tentoon in de conferentiezaal van het sportcentrum in de Bekaertstraat,
en dit met een opkomst van 170 aanwezigen op de vernissage.

Een vertegenwoordiger van het Willemsfonds in de Culturele raad werd toen nog in twijfel getrokken,
omdat men toen nog, ten onrechte, dacht dat het Willemsfonds politiek gericht was. Men kon in Zwevegem
niet begrijpen dat het Willemsfonds een culturele vereniging was zoals het Davidsfonds

 1977 : Willemsfonds Zwevegem - Otegem

Alles begon in 1977 met de stichtingsvergadering op 25 juni 1977, onder de benaming “Willemsfonds Zwevegem – Otegem”.
Moen, Heestert en Sint Denijs waren er toen nog niet bij, om de reden dat zij hun eigen Willemsfondsafdeling hadden.
Het huishoudelijk reglement werd opgesteld en ondertekend door Walter en zoon Georges Declercq,
André Lapauw
en Yvan Vanwijnsberghe.
Het bestuur werd in 1977 nog uitgebreid met Dirk Lapauw, Carlos Reyntjens, Johanna Maertens,
Kathleen Verbrugghe , Georges Soens
en Rogier Prevost.

·  Georges Declercq werd voorzitter

·  Walter Declercq werd secretaris

·  André Lapauw werd penningmeester